Makroner grunnoppskrift

Makroner har blitt veldig populært her i Norge i løpet av de siste årene. Og er det rart? De er jo så søte og gode! Smakene kan variere i det uendelige og det er noe man alltid kan servere når man får besøk. Både unge og voksne liker dem. Her er min grunnoppskrift. Oppskriften gir 30-40 makroner (avhengig av hvor store du lager dem).

Tips før du begynner:

Jeg bruker mandelmel fra Eldorado i oppskriften min. Mandelmelet kjøper jeg på meny. Det som er viktig er at du ikke bruker mandelmel som er fettredusert! Da vil ikke makronene bli fine. Pakken jeg bruker ser slik ut:

Du kan også fint male mandler selv. Husk da å IKKE bruk foodprosessor eller lignende. Denne vil slå ut fettet av mandlene og ødelegge makronene dine. Når jeg maler mandler selv, maler jeg de i en håndkvern fra Tupperware. Husk å sikte mandelmelet godt før du bruker det.

Når jeg baker makroner, bruker jeg en mal (se bildet nedenfor). Denne har jeg under bakepapiret når jeg sprøyter ut makronene. Både malen og bakepapiret har jeg klippet til slik at de passer perfekt oppi stekeplaten min. Dette gjør jeg for å unngå at bakepapiret «flyr opp» og ødelegger de ytterste makronene. Deretter banker jeg stekebrettet (med makronene) et par ganger i kjøkkenbenken for å få ut eventuelle luftbobler og topper. Drar så forsiktig bakepapiret over på kjøkkenbenken og lar makronene ligger der å hvile før de skal inn i ovnen. Fjerner malen før jeg drar makronene over på brettet igjen.

Du kan også fint lage din egen mal. Tegn opp flere rundinger på et bakepapir (ved hjelp av en 5-kroning eller en annen rund gjenstand) og bruk denne som mal. Jeg legger denne under et annet bakepapir og sprøyter på makronene. Slik som på bildene nedenfor:

12

Får du problemer med makronene dine, for eksempel at de er skjeve/ikke får føtter/sprekker e.l, kan du søke på «troubleshooting macaron» på google. Da får du opp masse gode tips til hva som kan ha gått galt under prosessen.

Oppskrift:

110 g eggehviter (ca 3 store egg)

150 g sukker

125 g mandelmel

140 g melis

Eggehviter og sukker piskes til stiv marengs (ca 10-15 minutter). Marengsen er ferdig når den ser slik ut:

Skal du ha noen farge på makronene, tilsetter du dette nå. Jeg bruker Wilton eller Progel sine farger.

5

Mandelmel og melis blandes godt sammen og siktes inn i marengsen.

6

Bruk en slikkepott til å blande sammen massen. Med en gang vil massen se slik ut:

7

Den er nå for tykk, og må røres til den får passe konsistens. Dette er trikset for å få fine makroner! Rører du for lite, vil makronene få «topper». Rører du for mye, vil makronene flyte ut over. Dette er noe man bare må prøve ut. Når du har rørt så mye at massen sakte med sikkert siger sammen, har den fått riktig konsistens (for meg har dette tatt 5-10 minutter). Slik ser massen ut når den er klar:

8

Nedenfor ser du en video som viser litt bedre hvordan massen skal se ut når den er klar for sprøyteposen. Som du ser, så tester jeg den ved å sjekke at den renner greit av slikkepotten. Her har den perfekt konsistens for å få fine makroner uten topper.

Den er nå klar til å sprøytes på bakepapir. Jeg bruker engangssprøyteposer fra ebay og Wilton tipp nr 12. Pleier å sette sprøyteposen i et glass slik at det er lettere å få massen oppi:

9

Legger malen under et bakepapir (på stekebrett) og sprøyter ut like store makroner.

10

Banker så stekebrettet hardt ned i bordet/kjøkkenbenken et par ganger (for å få vekk luftbobler og topper), drar bakepapiret (med makronene) over på kjøkkenbenken og lar makronene hvile på benken i 15-30 minutter. Makronene skal da ha fått en «hinne» og du skal kunne ta på dem uten å få noe på fingeren. Dra bakepapiret tilbake på stekebrettet og de er da klare for ovnen.

11

Sett stekeplaten med makronene i midten av ovnen + en tom stekeplate på rillen rett under (dette er viktig!). Stekes på 160 grader (over og undervarme) i 15-16 minutter (tiden avhenger av ovnen din så følg med). Makronene skal heve og få «føtter». Du kan teste om makronene er ferdige ved å prøve å løfte på en av dem. Slipper de bakepapiret greit (uten at det henger noe igjen), er de ferdige. Avkjøl makronene på stekeplaten før du prøver å flytte på dem (viss ikke kan de henge igjen på bakepapiret).

12

Når makronene er fylt med ønsket fyll, oppbevares de i en lufttett boks i kjøleskapet i minst et døgn før de fryses/serveres. Dette gir makronene tid til å «sette» seg. Når makronene er nystekte, vil de være sprø. Men når de er fylt og får tid til å sette seg i kjøleskap, vil de få den gode og myke konsistensen de skal ha.

Etter de har fått satt seg, kan de enten serveres eller fryses ned. De holder i flere måneder i fryseren og kan derfor lages i god tid før servering.

 

 

About

33 Comments

Leave a Comment