Fattigman
Fattigmann er en klassisk julekake som stekes i Flott matfett (samme måte som smultringer). Skal du lage smultringer til jul, er disse perfekte å lage samtidig. Denne oppskriften gir ca 100 stk.
Deig:
15 eggeplommer
300g sukker
2,25 dl fløte
4ss konjakk
1ts kanel
1ts kardemomme
3 eggehviter
1kg hvetemel (700g til deigen og 2-300g til utkjevling)
3-4 pakker Flott matfett til steking.
Pisk eggeplommer og sukker sammen. Pisk fløte til krem og vend dette inn i eggedosisen med en slikkepott. Ha i konjakk, kanel og kardemomme. Pisk eggehvitene stive og vend disse forsiktig inn med en slikkepott. Bland inn 700g av hvetemelet og sett deigen i kjøleskapet til dagen etter.
Bruk resten av melet (prøv å bruk minst mulig) til utbaking.
Kjevle deigen tynn.
Kutt deigen i snipper med en bakkelsspole.
Lag et lite kutt i midten av snippene.
Ta tak i den ene enden av snippen og tre den igjennom hullet i midten slik at de ser slik ut:
Varm opp fettet i en jerngryte. Ha på middels varme. Test varmen ved å stikke en trepinne ned i fettet. Når det bruser rundt fettet er det varmt nok. Ha kakene oppi fettet og vend på dem til de har fått en gylden farge. Legg de på en rist til de er avkjølt.
Fryser disse og tiner de i stekeovnene på 100 grader i ca 10 min når de skal serveres.
No Comments