Bonuskake

På søndag var det farsdag, så da ville jeg overraske stefaren min med en kake. Kaken min ble en fornyet versjon av suksessterte (som jeg elsker!). Mandelbunn, bringebærgelé, suksesskrem og sjokolade! Syns denne ble veldig god (og mektig). Her kommer oppskrift og fremgangsmåte (20cm springform):

 

Mandelbunn:

150 g mandler

150 g melis

3 eggehviter

Mal mandler til fint mandelmel og bland dette med melisen. Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i mandelblandingen. Finn frem en springform på 20 cm, ha bakepapir over bunnen og smør formen. Ha mandelmassen oppi og stek bunnen i ca 30 minutter nederst i ovnen på 175 grader. Ferdig stekt bunn:

IMG_5999

La bunnen avkjøle seg i formen. Når bunnen er avkjølt, skjærer du den ut av formen, fjerner bakepapiret og flytter bunnen over på et pappunderlag eller lignende (slik at du lettere kan flytte på den senere). Jeg brukte en slik:

IMG_6001

Vask ringen til springformen, plasser mandelbunnen på et kakefat og sett ringen rundt bunnen (bilde før springformen er satt på).

IMG_6002

 

Bringebærgelé:

1 ss gelatinpulver

3 ss lunkent vann

200 g bringebær (jeg tinte fryste bær)

150 g sukker

3 ts sitronsaft

Bland gelatinpulver med lunkent vann og sett til sides (den skal få tid til å sette seg). Ha bringebær, sukker og sitronsaft i en bolle og mos dette sammen. Ha massen over i en kjele og kok dette opp. La det koke et par minutter, ta gryten av platen, tilsett gelatinen og rør godt. Når all gelatinen er oppløst, helles gelén over i en bolle og settes på benken til den er romtemperert. Rør innimellom slik at geléen ikke får satt seg. Når geléen er romtemperert, helles den over mandelbunnen (med springformen rundt). Sett kaken inn i kjøleskapet til gelén har stivnet helt (2-4 timer).

Når gelén har stivnet helt, kan springformen fjernes. Slik ser den da ut:

IMG_6004

 

Suksesskrem:

4 eggeplommer

130 g sukker

1 vaniljestang

1 dl fløte

150 g romtemperert melange

Ha eggeplommer, sukker, delt vaniljestang + vaniljefrø og fløte i en gryte. La dette tykne over varme mens du rører konstant! Jeg har platen på 6 av 9. Veldig viktig å røre hele tiden, da det ikke skal mye til før denne kremen skiller seg. Når kremen har tykten (tar gjerne 10 minutters tid), settes massen inn i kjøleskapet til den har nådd romtemperatur.

Når massen er romtemperert, piskes den opp sammen med romtemperert melange. Smør så kremen fint utover kaken. Den vil da se slik ut:

IMG_6005

Sett hele kaken i fryseren i ca 30 minutter (slik at suksesskremen frosner helt). Dette er viktig for at ikke det varme sjokoladelaget skal smelte suksesskremen.

 

Sjokolade:

150 g mørk sjokolade

1,5 ss Flott matfett eller Delfiafett.

Bruk en god og mørk sjokolade til dette. Jeg bruker denne:

IMG_6008

Knallgod og kjøpes billig i Sverige (3 for 50kr).

Ha sjokoladen og fettet i en bolle over vannbad. La dette smelte og rør om slik at det blir en glatt og fin masse. Ta frem kaken fra fryseren, løft den fra kakefatet og sett den på en rist. Hell sjokoladen over kaken og la det renne av.

IMG_6009

Sett kaken over på kakefatet igjen og gi den en liten tur til i fryseren (15 min). Pynt med bær eller annet og server. Kan fint oppbevares i kjøleskapet et par dager.

IMG_6014

IMG_6017

IMG_6019

About

1 Comment

Leave a Comment