Pavlova oppskrift

Pavlova er en av de beste kakene jeg vet, og også en av de enkleste. Dette er den oppskriften jeg pleier å bruke (funnet den på nettet).

Sett ovnen på 250 grader.

 

Bunn:

6 store romtempererte eggehviter

2 ts hvitvinseddik

4 dl sukker

2 ts maizena

1 ts vaniljesukker

 

Eggehvitene piskes til hard skum. Ha hvitvinseddik i skummet mens mikseren går. De tørre ingrediensene blandes sammen i en bolle og has i mikseren mens den går. Pisk dette videre i 10-20 minutter til du får en stiv marengs. Legg et bakepapir på en stekeplate. Fyll en sprøytepose med massen (bruk en ganske stor, rund tip. Jeg bruker Wilton nr 12 eller 1M). Sprøyt massen til en sirkel på bakepapiret. Ca 26 cm i diameter. Du kan også lage flere små sirkler viss du vil lage mini-pavlovaer. Husk å lage en kant på rundingen din. Dette er for å unngå at kremen + pynten sklir av kaken. Senk temperaturen på ovnen din til 100 grader og sett inn kakebunnen. Stekes nederste i ovnen i 60-70 minutter. Skru av ovnen og la bunnen være i ovnen til ovnen er helt avkjølt (gjerne over natten). Dette hjelper til med å gi bunnen en sprø utside.

 

Fyll alternativ 1:

3-5 dl fløte

vaniljekrem

bær/frukt

 

Fyll alternativ 2:

lemon curd

ca 5 dl krem (+ litt vaniljesukker)

bær/frukt

 

Begge disse kompinasjonene er veldig gode. Alternativ 1: Pisk opp krem og rør forsiktig inn vaniljekrem. Mengde krem/vaniljekrem kommer litt ann på hvor mye kremfyll du vil ha på og hvor søt du vil ha den. Jeg pleier ikke å ha sukker i når jeg pisker krem fordi jeg syns vaniljekremen gjør den søt nok. Viss du vil ha en søtere krem så kan du tilsette litt vaniljesukker eller sukker i fløten når den piskes.  Alternativ 2: Lag lemon curd (gjerne dagen før kaken skal fylles). Jeg pleier å bruke Manuela Kjeilen sin oppskrift på passionforbaking.no. Pisk opp krem + vaniljesukker. Ha lemoncurd på kaken først også kremen over den. Pynt kaken med de bærene/frukten du liker best. Om sommeren pynter jeg gjerne med jordbær,bringebær og blåbær, mens om høster bruker jeg kiwi, mango og pasjonsfrukt. Du kan også raspe litt sjokolade over bærene.

 

NB! En ting som er viktig når du lager pavlova:ikke fyll kaken med krem/bær før rett før den skal serveres. Fyller du kaken lenge før den skal serveres, blir bunnen vassen. Bunnen skal være sprø på utsiden og myk inni. Viss du absolutt må pynte kaken med krem/bær en stund før servering, anbefaler jeg å pensle et tynt lag sjokolade på bunnen før du tar på krem. Dette vil gjøre at fuktigheten i kremen ikke trekker inn i kakebunnen.

2014-09-27 15.59.01 2014-09-27 16.00.23

Marengsen skal være blank og stiv før den sprøytes på bakepapir. Bruk en sprøytepose når du skal lage bunnen.

2014-09-27 16.12.40

Sprøyt massen på en stekeplate dekket med bakepapir. Her har jeg laget 4 bunner, men du kan lage en stor eller flere små. Husk å lage en kant rundt bunnen (for at kremen/bæra ikke skal flyte utover).

bilde 1 bilde 2

Etter at bunnene er ferdig stekt + stått i ovnen til ovnen er kald, er det på tide å fylle kakene. Legg bunnen på et kakefat. Her viser jeg bilder av hvordan jeg lager pavlova med fyll alternativ 2. Først smører jeg et tynt lag lemon curd på bunnen (lagde lemon curd dagen før og lot den stå i kjøleskapet over natten).

bilde 3 bilde 4

Smører så et lag med krem over laget med lemon curd. Skjærer pasjonsfrukt i 2 og heller innholdet over kremen.

bilde 5

Til slutt hiver jeg på mango og kiwi.

 

IMG_3800

Det er også veldig morro å lage posjonspavlova, og la gjestene fylle bunnene med det de måtte ønske selv.

About

No Comments

Leave a Comment