Ripssaft

Har du en ripsbusk i hagen eller kjenner noen som har en busk som ingen gidder å plukke av? Det gjør jeg! Min mor har en stor ripsbusk og en stor solbærbusk i hagen sin som bare står der til pynt. Hvorfor ikke bruke de bærene man har tilgjengelig? Jeg bestemte meg for å lage saft i år. Det tar litt tid, men det er en enkel prosess. Og det er så godt med hjemmelaget saft! Det eneste du trenger av ekstrautstyr er en saftduk (jeg kjøpte min på Jernia til 119kr).

 

Ingredienser:

1 kg rips

3 dl vann

350 g sukker

 

Ha rips og vann i en gryte (du trenger ikke å være så nøye på å ta av stilkene på ripsen da disse siles bort senere). Varm dette opp og la det småkoke under lokk i ca 30 minutter (ikke rør). Bærene skal da ha saftet seg og endret farge. Bildene under viser før og etter prosessen:

IMG_4193IMG_4194

Hell bærmassen over i en fuktig saftduk, og la det renne av i minst en time.

IMG_4196

Ha saften tilbake i en gryte og ha i sukkeret. La dette koke i ca 10 minutter. Når saften er ferdig kokt, fjernes skummet på toppen og saften fylles på rene, varme flasker. Jeg bruker flasker med patentkort kjøpt hos Feel. Er de ikke søte?

Watermarked

Saften oppbevares mørkt og kjøligt. Denne oppskriften gir ca 8dl med saft. Blandingsforholdet saft/vann er ca 1/10 (avhengig av hvor sterk du liker den).

IMG_4234

About

2 Comments

Leave a Comment