Fattigman

Fattigmann er en klassisk julekake som stekes i Flott matfett (samme måte som smultringer). Skal du lage smultringer til jul, er disse perfekte å lage samtidig. Denne oppskriften gir ca 100 stk.

Deig:

15 eggeplommer

300g sukker

2,25 dl fløte

4ss konjakk

1ts kanel

1ts kardemomme

3 eggehviter

1kg hvetemel (700g til deigen og 2-300g til utkjevling)

 

3-4 pakker Flott matfett til steking.

Pisk eggeplommer og sukker sammen. Pisk fløte til krem og vend dette inn i eggedosisen med en slikkepott. Ha i konjakk, kanel og kardemomme. Pisk eggehvitene stive og vend disse forsiktig inn med en slikkepott. Bland inn 700g av hvetemelet og sett deigen i kjøleskapet til dagen etter.

img_2459

Bruk resten av melet (prøv å bruk minst mulig) til utbaking.

img_2460

Kjevle deigen tynn.

img_2461

Kutt deigen i snipper med en bakkelsspole.

img_2462

Lag et lite kutt i midten av snippene.

img_2463

Ta tak i den ene enden av snippen og tre den igjennom hullet i midten slik at de ser slik ut:

img_2465

Varm opp fettet i en jerngryte. Ha på middels varme. Test varmen ved å stikke en trepinne ned i fettet. Når det bruser rundt fettet er det varmt nok. Ha kakene oppi fettet og vend på dem til de har fått en gylden farge. Legg de på en rist til de er avkjølt.

img_2466

Fryser disse og tiner de i stekeovnene på 100 grader i ca 10 min når de skal serveres.